100+ New year’s trivia questions and answers (2024 Edition)

By: Naveen B

As we enter a New Year, it’s time to reflect on the year gone by and look forward to what’s ahead. But as we do so, why not have some fun and learn a little something too?

That’s why I have put together this ultimate edition of New Year Trivia Questions and Answers. This edition includes movies, music, traditions, and interesting trivia facts from around the world. 

There is something here for everyone, so grab your family, friends and get ready to test your knowledge on this New Year!

100+ New years trivia

new-years-trivia

The following is a great list of New years trivia for this holiday season:

1. What is the night before new year called?

Answer: New Year’s Eve (December 31st).

2. What is New Years Eve also called?

Answer: In the Gregorian calendar, New Year’s Eve, also known as Old Year’s Day or Saint Sylvester’s Day.

3. What is the most popular New Year’s resolution?

Answer: To lose weight.

4. What color symbolizes new?

Answer: Green

Green is a very down–to–earth color. It can represent new beginnings and growth. It also signifies renewal and abundance.

5. When was New Year’s first invented?

Answer: The first known record of New Year’s celebrations began about 2000 B.C. in Mesopotamia.

6. Who is the god of new beginnings and renewal?

Answer: Janus.

7. What is the traditional color of New Year’s decorations?

Answer: Red.

8. What is the most popular New Year’s celebration in the United States?

Answer: The Times Square Ball Drop in New York City.

9. What does ringing a bell signify on New Year’s?

Answer: Ringing a bell signifies the start of a new year and the end of the old one.

10. What is the name of the famous New Year’s song?

Answer: Auld Lang Syne.

Also read: 500 New year questions to ask as Ice breakers or conversation starters (2024 edition)

New year trivia questions

Here is a list of traditional New year’s trivia questions to ask:

Questions:

1. What is the traditional New Year’s dish in Japan?

2. What is the traditional New Year’s celebration in Scotland?

3. From which country does the tradition of the New Year’s Baby originate?

4. What is the tradition of making a New Year’s resolution?

5. What are the two most popular New Year’s destinations?

6. What is the name of the celebration that marks the start of the Chinese New Year?

7. When does the Jewish New Year fall each year?

8. What is the first country to reach New Year’s Day each year?

9. Which country celebrates with a popular bell-ringing ceremony?

10. Which ancient civilization celebrated the New Year with a festival called Zagmuk?

Answers:

1. Ozouni, also known as ozoni or zon

2. Hogmanay

3. Germany

4. Making a promise to oneself to do or change something in the upcoming year

5. Times Square in New York City, Sydney, Australia and Edinburgh, Scotland

6. Lunar New Year or Spring Festival

7. Rosh Hashanah, usually in September or October

8. The Line Islands (part of Kiribati) and Tonga, in the Pacific Ocean, are the first places to welcome the New Year

9. Japan

10. Sumerian civilization

Also read: 100 Fun New year facts around the world (2024 Edition)

New years eve trivia for kids and adults (New York’s Times Square edition)

These are a few New year’s eve trivia for kids and adults about New York’s Time Square event edition:

1. What year was the first New Year’s Eve celebration in Times Square? 

Answer: 1904

2. Who was the first person to drop the ball in Times Square on New Year’s Eve? 

Answer: Walter Palmer

3. What singer performed the first live concert from Times Square on New Year’s Eve in 2005? 

Answer: Christina Aguilera

4. How many crystal triangles make up the New Year’s Eve Ball? 

Answer: 2,688

5. How many LED bulbs light up the New Year’s Eve Ball? 

Answer: 32,256

6. When was the first live television broadcast from Times Square for New Year’s Eve? 

Answer: 1950

7. When was the first “Midnight Moment” light show introduced to Times Square? 

Answer: 2005

8. How many people visit Times Square on New Year’s Eve? 

Answer: Approximately 1 million people

9. What is the color of the New Year’s Eve Ball? 

Answer: Waterford crystal with a multi-colored LED light show

10. What is the weight of the New Year’s Eve Ball? 

Answer: 11,875 pounds

11. What type of music is traditionally played at the stroke of midnight? 

Answer: Auld Lang Syne

12. How many times does the New Year’s Eve Ball drop? 

Answer: Once, at the stroke of midnight.

13. How many days of preparation are required to construct the New Year’s Eve Ball? 

Answer: Approximately 10 days.

14. What is the longest lasting New Year’s Eve Ball? 

Answer: The Millennium Ball, which was first used in 2000 and was used for 10 years.

15. How many balloons are released at the end of the New Year’s Eve celebration in Times Square? 

Answer: Approximately 25,000 balloons.

Also read: 500+ New year captions (2024 edition) for Instagram & year end photo dumps

Easy new year’s eve trivia (United States of America edition for different states)

Here is a list of some Easy New year’s eve trivia questions and answers about different states traditions in the United states of America:

1. In what state is the Times Square New Year’s Eve Ball Drop held?

Answer: New York

2. What state is home to the First Night Boston celebration?

Answer: Massachusetts

3. What state is home to the Las Vegas New Year’s Eve fireworks show?

Answer: Nevada

4. When does the Peach Drop take place in Atlanta, Georgia?

Answer: December 31st

5. What state is home to the New Year’s Day Mummers Parade?

Answer: Pennsylvania

6. What is the state of the largest New Year’s Eve celebration in the United States?

Answer: Texas

7. What state is home to the First Night Raleigh celebration?

Answer: North Carolina

8. What state is home to the Nashville New Year’s Eve Bash?

Answer: Tennessee

9. What city celebrates the New Year first?

Answer: Kiritimati, Kiribati

10. Where does the ball drop in New Orleans?

Answer: Jackson Square

Trivia about new years (History) 

Here is a list of History Trivia about new year:

1. What was the first country to adopt the Gregorian calendar and celebrate New Year’s Day on January 1?

Answer: Italy, in 1582.

2. What was the first New Year’s Day celebration with fireworks?

Answer: In Germany in 1684.

3. When did the first New Year’s Eve celebration take place?

Answer: In ancient Babylon in 2000 B.C.

4. When was the first modern New Year’s Day celebration held?

Answer: In England in 1752.

5. What was the first U.S. state to observe New Year’s Day as a legal holiday?

Answer: New York, in 1803.

6. What year did the New Year’s Eve ball drop in Times Square in New York City for the first time?

Answer: 1907.

7. What year did the first Times Square New Year’s Eve celebration take place?

Answer: 1904.

8. When did the Chinese New Year first start being celebrated?

Answer: The Chinese New Year has been celebrated for over 4,000 years.

9. What year did the first New Year’s Day Parade take place?

Answer: In Philadelphia in 1827.

10. What year did the first televised New Year’s Eve celebration take place?

Answer: In 1951.

Fun new year’s trivia questions and answers

Here are some Fun New years trivia questions and answers:

1. What is the traditional New Year’s greeting in Spanish?

Answer: Feliz Año Nuevo (Happy New Year)

2. How many people fail resolutions?

Answer: 43% of all people expect to fail before February.

Almost one out of four quit within the first week of setting their New Year’s resolution. Most people quit before the end of January, and only 9% successfully keep their New Year’s resolutions.

3. What are the most common rituals on new year’s Eve?

Answer: Singing “Auld Lang Syne” to greet the New Year, and eating black-eyed peas for good luck.

4. What do the French do on midnight on new year’s Eve?

Answer:  At midnight, everyone kisses under the mistletoe and offers best wishes for the new year.

5. What is the most popular New Year’s resolution?

Answer: Lose weight or exercise more.

6. What is the traditional New Year’s gift?

Answer: A New Year’s gift is traditionally something that symbolizes a fresh start, such as a diary or calendar.

7. Which weird tradition is practiced in Scotland on New Year’s Eve?

Answer: The Scots practice a tradition called “first-footing”, wherein a man is the first to enter a home on New Year’s Day and bring gifts such as coal, shortbread, and whisky.

8. What is the traditional New Year’s dish in Japan?

Answer: The traditional New Year’s dish in Japan is called osechi-ryori, a selection of small dishes served in beautiful lacquer boxes.

9. How many years did the ancient Egyptians celebrate their New Year?

Answer: The ancient Egyptians celebrated their New Year for three days.

10. What is the traditional New Year’s treat in Germany?

Answer: The traditional New Year’s treat in Germany is called Lebkuchen, a type of gingerbread cookie.

new-year-trivia-questions-and-answers
You can save me to Pinterest

New year’s eve trivia facts around the world

The following are a few New year’s eve trivia questions and New year’s trivia facts around the world:

1. What is the most popular New Year’s resolution?

Answer: To lose weight or get in shape.

2. How many days are in the Chinese New Year?

Answer: 15 days.

3. What is the traditional food eaten for New Year’s in Japan?

Answer: Soba noodles.

4. What is the traditional gift for New Year’s in Mexico?

Answer: Red underwear.

5. What is the most popular New Year’s destination in the US?

Answer: New York City.

6. Which country celebrates New Year’s the earliest?

Answer: Samoa and Kiribati.

7. What is the most popular New Year’s celebration in Europe?

Answer: New Year’s Eve fireworks in London.

8. What is the traditional color of New Year’s in China?

Answer: Red.

9. How many days are in the Jewish New Year?

Answer: 10 days.

10. What is the traditional gift for New Year’s in Germany?

Answer: Marzipan pigs.

11. What is the traditional food eaten for New Year’s in Italy?

Answer: Lentils.

12. What is the traditional color of New Year’s in Japan?

Answer: White.

13. What is the traditional song of New Year’s in Scotland?

Answer: Auld Lang Syne.

14. What is the traditional gift for New Year’s in Russia?

Answer: A decorated tree branch.

15. What is the most popular New Year’s celebration in the US?

Answer: Watching the ball drop in Times Square.

16. What is the traditional food eaten for New Year’s in the Philippines?

Answer: Longanisa sausage.

17. What is the traditional gift for New Year’s in France?

Answer: Chocolate coins.

18. How many days are in the Hindu New Year?

Answer: 10 days.

19. What is the traditional color of New Year’s in Scotland?

Answer: Blue.

20. What is the traditional gift for New Year’s in Spain?

Answer: 12 grapes.

Trivia for the new year (Music Edition)

The following is a list of Music Trivia for new year with Answers:

1.  Who wrote the song “Happy New Year”?

Answer: Benny Andersson and Björn Ulvaeus

2. When was Happy New Year song written?

Answer: In January, 1980

3. On which year does the song Raise your glass by Pink released?

Answer: 2010

4. Who wrote the song “Auld Lang Syne”?

Answer: Robert Burns

5. Who is the singer of Let’s Start the New Year Right ?

Answer:  Bing Crosby

New year’s trivia multiple choice

Here is a list of New year trivia quiz multiple choice edition:

1. What is the traditional color for New Year’s celebrations? 

A. Red 

B. Green 

C. Blue 

D. Gold 

A. Red

2. What is the traditional symbol for good luck on New Year’s Eve?

A. Horseshoe 

B. Rabbit’s foot 

C. Four-leaf clover 

D. Ladybug

A. Horseshoe

3. What is the traditional food served for New Year’s Day?

A. Turkey 

B. Pancakes 

C. Black-eyed peas 

D. Sushi

C. Black-eyed peas 

4. What type of drink is traditionally consumed on New Year’s Eve?

A. Beer 

B. Champagne 

C. Wine 

D. Whiskey

B. Champagne 

5. How much is the ball in Times Square worth?

A. $1 million

B. $2 million

C. $3 million

D. $4 million

A. $1 million

new-year-trivia

Interesting New year’s day trivia

Here are some of the Best and Interesting New years day trivia:

1. What is the traditional food of New Year’s Day?

Answer: Black-eyed peas, collard greens, and cornbread are traditional New Year’s Day foods in the United States. 

2. Who is credited with the first New Year’s Day celebration?

Answer: The ancient Babylonians.

3. What holiday is celebrated in some countries on New Year’s Day?

Answer: In some countries, New Year’s Day is also celebrated as a holiday known as Orthodox New Year. 

4. What tradition is observed by people in Spain on New Year’s Day?

Answer: People in Spain observe the tradition of eating twelve grapes at the stroke of midnight

5. Earlier on Which date the ancient Romans celebrated New Year’s Day?

Answer:  March 1st. 

Funny new year’s trivia

Here is a list of Funny new year’s trivia:

1. On New Year’s Day in Scotland, it’s traditional to give which gifts to friends and family?

Answer: coal and shortbread 

2. In Germany, On New year eve What strange tradition will take away any bad luck from the previous year?

Answer: Throwing any broken dishes out of the house.

3. Which country has a New Year’s Day superstition that the first person you meet in the new year will set the tone for the year?

Answer: Scotland

4. What do Switzerland do for good luck on New Year’s Eve?

Answer: Dropping cream on the floor

5. In spain, what should you do to ensure a prosperous new year?

Answer: Eat 12 grapes and wear red underwear

New year’s eve movie trivia

Here are some New years eve movie trivia:

1. In which 2005 romantic comedy did Kate Hudson and Matthew McConaughey ring in the New Year in London?

Answer: The Wedding Planner.

2. What classic 1993 holiday film featured a New Year’s Eve party with a karaoke version of “Auld Lang Syne”?

Answer: Groundhog Day.

3. What classic 1939 film ends with a tearful New Year’s Eve scene between Clark Gable and Claudette Colbert?

Answer: It Happened One Night.

4. In which 2003 romantic comedy did Adam Sandler and Drew Barrymore share a New Year’s Eve kiss on top of the Empire State Building?

Answer: 50 First Dates.

5. What 2001 romantic comedy features a New Year’s Eve party in which a drunken Hugh Grant dances to the Pointer Sisters?

Answer: Bridget Jones’s Diary.

6. In which 1988 romantic comedy does Bill Murray travel back in time to relive the same New Year’s Eve over and over again?

Answer: Scrooged.

7. In which 1942 classic film does Katherine Hepburn and Cary Grant steal a New Year’s Eve kiss in Times Square?

Answer: The Philadelphia Story.

8. In which 2004 comedy does Vince Vaughn and his buddies gather in a hotel room to celebrate New Year’s Eve?

Answer: Dodgeball: A True Underdog Story.

9. What classic 1981 comedy features a New Year’s Eve celebration in which Dudley Moore and Bo Derek share a romantic kiss?

Answer: Arthur.

10. In which 2002 romantic comedy does Hugh Grant’s character plan a romantic New Year’s Eve party for his new love (Renée Zellweger)?

Answer: About a Boy.

11. What Adam Sandler movie featured the song “Grow Old With You”?

Answer: The Wedding Singer (1998)

12. What 2007 romantic comedy stars Kate Hudson and Matthew McConaughey?

Answer: Fool’s Gold (2007)

13. What 2013 Seth Rogen movie is set on New Year’s Eve in New York City?

Answer: This Is the End (2013)

14. What 2010 romantic comedy stars Ashton Kutcher and Lea Michele?

Answer: New Year’s Eve (2010)

15. What 2009 romantic comedy stars Kate Winslet, Jude Law, and Jack Black?

Answer: The Holiday (2009)

Photo of author
Author
Experienced Psychology and philosophy Writer, self-help and relationship Coach and thought influencer. He has 7 years of experience in Personal development industry. His expertise as a self-help and relationship Coach has been highlighted through his articles in medium and substack to name a few. To be updated with his latest work, connect with him by following his social media accounts.

Leave a Comment