45 Brain riddles and common sense questions for kids with answers

By: Naveen B

The mind-blowing riddles, brain teasers, tricky trivia and some common sense questions for kids not only provide hours of entertainment but also nurture critical thinking skills in a playful manner.

By engaging in these thought-provoking activities, children develop their ability to analyze, problem-solve, and think creatively.

Moreover, they enhance their logical reasoning and sharpen their cognitive abilities. Remember to encourage your kids to embrace the joy of unraveling these intellectual challenges, fostering a love for learning and exploration.

In this blog we have covered 45 riddles and common sense questions for kids with answers. So, let the quest for knowledge continue, and may your young ones embark on a lifelong journey of curiosity, discovery, and intellectual growth!

45 Common sense questions for kids

The following is a list of 45 riddles and common sense questions for kids with answers:

1. You can hold it without using your hands or arms. What is it?

Answer: Your breath

2. What goes up but never comes down?

Answer: Your age.

3. What has a face and two hands but no arms or legs?

Answer: A clock.

4. The more you take, the more you leave behind. What are they?

Answer: Footsteps.

5. What can you catch but not throw?

Answer: A cold.

6. What has an eye but cannot see?

Answer: A needle.

7. What has keys but can’t open locks?

Answer: A piano.

8. What has many keys but can’t open any locks?

Answer: A computer keyboard.

9. What has a thumb and four fingers but isn’t alive?

Answer: A glove.

10. What has a head and a tail but no body?

Answer: A coin.

11. What can you break, even if you never pick it up or touch it?

Answer: A promise

12. What has a heart that doesn’t beat?

Answer: A deck of cards.

13. What can you hold without ever touching it?

Answer: A conversation.

14. I can be cracked, made, told, and played. What am I?

Answer: A joke.

15. What has a neck but no head?

Answer: A bottle.

Also read: These 79 Funny Common Sense Questions And Answers Will Make You LOL!

common-sense-questions-for-kids

Brain riddles for kids with answers

Here are some mind blowing easy riddles for kids with answers:

16. What is always coming but never arrives?

Answer: Tomorrow.

17. What is full of holes but still holds water?

Answer: A sponge.

18. What is so fragile that saying its name breaks it?

Answer: Silence.

19. What has a ring but no finger?

Answer: A telephone.

20. What has teeth but cannot bite?

Answer: A comb.

21. What is easy to get into but hard to get out of?

Answer: Trouble.

22. What has a bed but never sleeps?

Answer: A river.

Also read: 50 Common sense trivia questions and answers

23. What has a bottom at the top?

Answer: Your legs.

24. What is something that gets wetter as it dries?

Answer: A towel

25. I have cities but no houses, forests but no trees, and rivers but no water. What am I?

Answer: A map

26. I am taken from a mine and shut in a wooden case, from which I am never released. Yet, I am used by almost everyone. What am I?

Answer: A pencil lead

27. What is the one thing that has a foot but no legs?

Answer: A snail

28. What is the one thing that can be seen but never touched?

Answer: Reflection

29. What is the one thing that can be seen but never caught?

Answer: A rainbow

30. What is the one thing that can be lost without being misplaced?

Answer: Time

Also read: 50 Common sense test questions and quiz questions with answers

Tricky common sense trivia questions for kids

Here are some more tricky common sense trivia questions for kids:

31. What is the one thing that can be found without being searched for?

Answer: Inspiration

32. I am always in front of you but can never be seen. What am I?

Answer: The future

33. I am always hungry and must be fed, but if you give me a drink, I’ll soon be dead. What am I?

Answer: Fire

34. I have keys but no locks. I have space but no room. You can enter but can’t go outside. What am I?

Answer: A keyboard

35. I am a word of letters three. Add two more, and fewer there will be. What am I?

Answer: Few

36. You see a house with a green door, green windows, green walls, green roof, and green furniture. What color are the stairs?

Answer: There are no stairs; it’s a one-story house.

37. If you have me, you want to share me. If you share me, you no longer have me. What am I?

Answer: A secret

38. I have no legs, but I can still run. What am I?

Answer: A nose

39. What has a face that can’t smile, but it always smiles back at you?

Answer: A mirror

40. What has no beginning, end, or middle?

Answer: A doughnut

Also read: 200+ Common sense questions everyone should know with answers (riddles, brain teasers, tricky questions, trivia)

41. Mrs. Smith found that her purse was completely empty, yet there was something inside. What could it be?

Answer: A tear or a hole

42. What is the one thing that is yours but others use it more than you do?

Answer: Your name

43. What is the one thing that you can serve but never eat?

Answer: A tennis ball

44. What is the one thing that has a bed but doesn’t sleep?

Answer: A river

45. What is the one thing that has a bark but no bite?

Answer: A tree

Also read: 30+ Tricky common sense questions with trick answers that make you think

Conclusion:

In conclusion, the above 45 riddles and common sense questions for kids have provided a fun and stimulating way to engage young minds.

Through mind-blowing riddles, brain teasers, and tricky trivia, children have honed their critical thinking skills and developed a love for intellectual challenges. Let the adventure of learning continue!

Photo of author
Author
Experienced Psychology and philosophy Writer, self-help and relationship Coach and thought influencer. He has 7 years of experience in Personal development industry. His expertise as a self-help and relationship Coach has been highlighted through his articles in medium and substack to name a few. To be updated with his latest work, connect with him by following his social media accounts.

Leave a Comment