150 Christmas movie trivia questions and answers for adults and kids

Ah, the holidays are here and the Christmas season is in full swing! With family gatherings and festive decorations, it’s a magical time of year.

But what would Christmas be without all the classic holiday films? From old-time favorites like It’s a Wonderful Life to modern classics like Elf, there’s something for everyone to enjoy.

To make your celebrations even more special, why not add a bit of Christmas movie trivia to the mix? Whether you’re hosting a holiday movie night or just looking for a fun way to pass the time, these fun facts will keep everyone entertained.

From classic films to obscure titles, there’s something here for everyone. So gather around, grab some popcorn, and play Christmas movie trivia.

This blog post covers 150 Christmas movie trivia questions and answers from a variety of popular holiday films.

You can play this Christmas trivia with your family, friends, kids, adults, coworkers or even during a virtual gathering. From easy movie trivia Christmas questions to more difficult ones, this post has something for everyone.

So what are you waiting for? Let’s dive into some festive trivia fun!

150 Christmas Movie Trivia

christmas-movie-trivia

The following is a list of christmas movie trivia for all ages:

1. What is considered the greatest Christmas movie of all time?

Answer: It’s A Wonderful Life 

2. Who made the first Christmas movie?

Answer: filmmaker George Albert Smith

3. What was the first American Christmas movie?

Answer: A Christmas Carol (1908 film)

4. What is America’s highest-grossing Christmas movie?

Answer: The Grinch ($512,858,819)

5. Which Christmas film has won an Oscar?

Answer: Miracle on 34th Street

6. What is the scariest Christmas carol movie?

Answer: A Christmas Carol (1984)

7. Who sang the classic Christmas song “White Christmas” in the movie Holiday Inn?

Answer: Bing Crosby

8.  What is the name of the Christmas movie featuring Macaulay Culkin?

Answer: Home Alone

9. What is the name of the Christmas movie starring Will Ferrell?

Answer: Elf

10. What is the name of the Christmas movie starring Jim Carrey?

Answer: How the Grinch Stole Christmas

11. In what movie does a young boy receive a BB gun for Christmas?

Answer: A Christmas Story

12. In what movie does a little girl accidentally break a Christmas ornament?

Answer: The Santa Clause

13. Who plays the lead role in The Polar Express?

Answer: Tom Hanks

14. What is the name of the movie in which Santa Claus is stuck in a time warp?

Answer: The Year Without a Santa Claus

15. What was the first Christmas movie ever made?

Answer. Santa Claus (Made in 1898).

Also read: 100+ Christmas trivia questions and answers from movies to food (2022 game edition for kids and adults)

christmas-movie-trivia-questions

Animated Christmas movie trivia questions and answers

Here is a list of Animated Christmas movie trivia questions and answers:

1. What is the name of the character created by Dr. Seuss in How the Grinch Stole Christmas?

Answer: The Grinch

2. What is the name of the reindeer in Rudolph the Red-Nosed Reindeer?

Answer: Rudolph

3. Who voiced Rudolph in Rudolph the Red-Nosed Reindeer?

Answer: Billie Mae Richards

4. What is the name of the snowman in Frosty the Snowman?

Answer: Frosty

5. What is the name of the character created by Charles Dickens in A Christmas Carol?

Answer: Ebenezer Scrooge

6. Who voiced Ebenezer Scrooge in A Christmas Carol?

Answer: Alastair Sim

7. What is the title of the sequel to The Polar Express?

Answer: The Polar Express: The Journey Continues

8. Who wrote the original story for The Polar Express?

Answer: Chris Van Allsburg

9. What is the name of the character created by Dr. Seuss in The Lorax?

Answer: The Lorax

10. Who wrote and directed The Grinch?

Answer: Ron Howard

Also read: 300+ Christmas activities for all ages that make your holiday season unforgettable

christmas-movies-trivia-questions-and-answers

Classic Christmas movies trivia

These are some Classic Christmas movies trivia questions with answers:

1. Who directed the Christmas classic It’s a Wonderful Life?

Answer: Frank Capra

2. What is the name of the angel sent to help George Bailey in It’s a Wonderful Life?

Answer: Clarence Oddbody

3. Who starred as George Bailey alongside Donna Reed in It’s a Wonderful Life?

Answer: James Stewart

4. Who wrote the 1954 Christmas classic White Christmas?

Answer: Irving Berlin

5. What is the name of the inn that Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney and Vera Ellen stay at in White Christmas?

Answer: The Pine Tree Inn

6. Who directed the 1946 Christmas classic Miracle on 34th Street?

Answer: George Seaton

7. Who played Kris Kringle in Miracle on 34th Street?

Answer: Edmund Gwenn

8. What year was A Christmas Story released?

Answer: 1983

9. Who wrote A Christmas Story?

Answer: Jean Shepherd

10. Who starred as Ralphie in A Christmas Story?

Answer: Peter Billingsley

Also read: 150+ Christmas Conversation Starters and Icebreaker questions for discussion

Hard Christmas movie trivia game

Here is a list of some Hardest Christmas movie trivia games editions for family and friends:

1. Who directed the 1940 classic film The Shop Around the Corner?

Answer: Ernst Lubitsch

2. What is the name of the department store where the majority of The Shop Around the Corner takes place?

Answer: Matuschek & Company

3. Who starred in the 1947 classic Holiday Inn?

Answer: Bing Crosby and Fred Astaire

4. What is the name of the song Bing Crosby and Fred Astaire perform in Holiday Inn?

Answer: “White Christmas”

5. What is the name of the little girl who is guided by an angel in It’s a Wonderful Life?

Answer: Zuzu Bailey

6. Who starred in the 1994 classic The Santa Clause?

Answer: Tim Allen

7. In The Santa Clause, what is the name of the department store where Scott Calvin (Tim Allen) works?

Answer: Shopper’s Express

8. What is the name of the elf who helps Scott Calvin (Tim Allen) in The Santa Clause?

Answer: Bernard

9. Who wrote the song “Have Yourself a Merry Little Christmas”?

Answer: Hugh Martin and Ralph Blane

10. What is the name of the department store in the 1983 classic A Christmas Story?

Answer: Higbee’s Department Store

Also read: 500+ Christmas questions to ask to get into the conversation of fun topics

disney-christmas-movie-trivia-questions-and-answers

Disney Christmas trivia movie questions

These are a few Disney Christmas movie trivia questions and answers:

1. What Disney movie features a snowman named Olaf?

Answer: Frozen

2. What year was the Disney movie Mickey’s Christmas Carol released?

Answer: 1983

3. Who directed Mickey’s Christmas Carol?

Answer: Burny Mattinson

4. Who played Ebenezer Scrooge in Mickey’s Christmas Carol?

Answer: Scrooge McDuck

5. What is the song in Mickeys Twice Upon a Christmas?

Answer: “Share This Day”

6. Who wrote the story for The Santa Clause?

Answer: Leo Benvenuti & Steve Rudnick

7. What is the name of the island Jack Skellington visits in The Nightmare Before Christmas?

Answer: Christmas Town

8. What is the name of the snowman in The Nightmare Before Christmas?

Answer: Jack Skellington

9. Where does Mickey’s Christmas parade start?

Answer: Frontierland

10. Who wrote the music for Mickey’s Once Upon a Christmas?

Answer: J. Patrick Doyle

Also read: 350+ Secret Santa questions to give best Christmas gifts (game edition -2022) for family, friends, coworkers, kids and adults

christmas-movie-trivia-for-kids

Fun and Easy Christmas movie trivia for kids

Here is a list of Fun and easy trivia Christmas movies for kids:

1. Who starred as Buddy the Elf in Elf?

Answer: Will Ferrell

2. What is the name of the snowman that comes to life in Frozen?

Answer: Olaf

3. Who is the main character in Home Alone?

Answer: Kevin McCallister

4. What is the name of the movie about a little boy who meets Santa Claus on Christmas Eve?

Answer: The Polar Express

5. What is the name of the character created by Dr. Seuss in How the Grinch Stole Christmas?

Answer: The Grinch

6. Who starred as Ralphie in A Christmas Story?

Answer: Peter Billingsley

7. Who is the main character in The Santa Clause?

Answer: Scott Calvin

8. What is the title of the sequel to The Santa Clause?

Answer: The Santa Clause 2

9. Who starred as Jack Skellington in The Nightmare Before Christmas?

Answer: Danny Elfman

10. What is the name of the character created by Charles Dickens in A Christmas Carol?

Answer: Ebenezer Scrooge

Also read: 200+ Christmas icebreaker questions (for family, work or party -2022 edition)

christmas-vacation-trivia

Christmas vacation trivia

Here are some Christmas vacation trivia facts and trivia questions and answers:

1. Who wrapped up the cat in Christmas Vacation?

Answer: Aunt Bethany

2. What year did ‘Christmas Vacation’ release?

Answer: 1989

3. To distract the family, what animal did Clark tell them he saw?

Answer: Deer

4. What is the duration of the movie Christmas Vacation’?

Answer: It is one hour and 37 minutes long.

5. Who kidnapped the boss in Christmas Vacation?

Answer: Eddie (Randy Quaid)

6. What is Ellen’s nickname for Clark in Christmas Vacation?

Answer: Sparky

7. What does the W stand for in Clark Griswold?

Answer: The “W” in Clark W. Griswold stands for Wilhelm

8. Why are there mountains in Christmas Vacation?

Answer: That’s because multiple scenes from the classic Christmas film were shot in Breckenridge.

9. Who was in the red bathing suit in Christmas Vacation?

Answer: Nicolette Scorsese

10. Where was Clark shopping in Christmas Vacation?

Answer: Frisco Walmart

simpsons-tapped-out-christmas-trivia

Simpsons tapped out Christmas trivia

Here is a list of Simpsons Tapped out Christmas trivia questions and answers:

1. What is the name of the Simpsons Christmas special episode?

Answer: ‘Simpsons Roasting on an Open Fire’

2. What is the name of the couch gag in the Christmas special episode?

Answer: ‘The Christmas Couch Gag’

3. What is the name of the song Homer sings in the Christmas special episode?

Answer: ‘The Little Drummer Boy’

4. What is the name of the Christmas tree decoration Homer buys for Marge in the Christmas special episode?

Answer: ‘The Sparklemaster 3000’

5. What is the name of the Christmas carol Lisa sings in the Christmas special episode?

Answer: ‘Skinner and the Superintendent’

6. What is the name of the Simpsons Christmas movie?

Answer: ‘The Simpsons Movie’

7. Who wrote the script for The Simpsons Movie?

Answer: Matt Groening and James L. Brooks

8. What is the name of the caroling group that sings ‘Jingle Bells’ at Springfield Elementary in The Simpsons Movie?

Answer: ‘The Springfield Carolers’

9. What is the name of the alien family that visits Springfield in The Simpsons Movie?

Answer: ‘The Vogans’

10. What is the name of the holiday in The Simpsons Movie?

Answer: ‘Simpsonsmas’

11. What is Grampa Simpson’s real name?

Answer: Abraham Jebediah “Abe”

Also read: 200+ Funny christmas questions to ask (quiz, trivia, icebreakers) as conversation starters with family and friends

nightmare-before-christmas-trivia

Nightmare before Christmas trivia

Here is a list of Nightmare before Christmas trivia questions and answers:

1. What is the name of the town Jack Skellington visits in The Nightmare Before Christmas?

Answer: Christmas Town

2. What is the name of the mayor of Christmas Town?

Answer: Mayor of Halloween Town

3. What holiday does Jack Skellington attempt to bring to Halloween Town?

Answer: Christmas

4. Who is the voice of Jack Skellington in The Nightmare Before Christmas?

Answer: Chris Sarandon

5. What is the name of Jack Skellington’s pet?

Answer: Zero

6. What is the name of Jack Skellington’s love interest?

Answer: Sally

7. Who wrote the story for The Nightmare Before Christmas?

Answer: Tim Burton

8. What is the name of the villain in The Nightmare Before Christmas?

Answer: Oogie Boogie

9. What is the name of the scientist in The Nightmare Before Christmas?

Answer: Dr. Finkelstein

10. What famous song is featured in The Nightmare Before Christmas?

Answer: Oogie Boogie’s Song

charlie-brown-christmas-trivia

Charlie brown Christmas trivia

These are a few Charlie brown christmas trivia questions and answers:

1. What is the name of the Christmas special from Charles Schulz?

Answer: A Charlie Brown Christmas

2. What is the name of the tree that Charlie Brown picks out?

Answer: The small scraggly Christmas tree

3. Who provides the voice of Charlie Brown in A Charlie Brown Christmas?

Answer: Peter Robbins

4. What is the name of the teacher in A Charlie Brown Christmas?

Answer: Miss Othmar

5. What is the name of the musical director in A Charlie Brown Christmas?

Answer: Vince Guaraldi

6. What is the name of the character who sings “Christmas Time is Here”?

Answer: Sally Brown

7. What is the name of the character who plays the piano in A Charlie Brown Christmas?

Answer: Schroeder

8. Who provides the voice of Lucy in A Charlie Brown Christmas?

Answer: Pamelyn Ferdin

9. What is the name of the character who reads the Christmas story in A Charlie Brown Christmas?

Answer: Linus Van Pelt

10. Who wrote the lyrics for “Christmas Time is Here”?

Answer: Lee Mendelson and Vince Guaraldi

christmas-carol-trivia-questions-and-answers

Christmas carol trivia questions and answers

Here are some of the best Christmas carol trivia with answers:

1. What is the title of the Christmas carol sung by Bing Crosby in White Christmas?

Answer: “White Christmas”

2. What is the title of the Christmas carol sung by Judy Garland in Meet Me in St. Louis?

Answer: “Have Yourself a Merry Little Christmas”

3. What is the title of the Christmas carol sung by Bing Crosby and Danny Kaye in White Christmas?

Answer: “Sisters”

4. What is the title of the Christmas carol sung by Kermit the Frog in The Muppet Christmas Carol?

Answer: “It Feels Like Christmas”

5. What is the title of the Christmas carol sung by Jimmy Durante in The Stingiest Man in Town?

Answer: “Frosty the Snowman”

6. What is the title of the Christmas carol sung by Bing Crosby in Holiday Inn?

Answer: “White Christmas”

7. What is the title of the Christmas carol sung by Bing Crosby in Going My Way?

Answer: “Adeste Fideles”

8. What is the title of the Christmas carol sung by Nat King Cole in The Nat King Cole Show?

Answer: “The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire)”

9. What is the title of the Christmas carol sung by Bing Crosby and Fred Astaire in Holiday Inn?

Answer: “Happy Holiday”

10. What is the title of the Christmas carol sung by Bing Crosby in White Christmas?

Answer: “I’ll Be Home for Christmas”

christmas-movie-trivia

White Christmas trivia

Here are some White Christmas trivia questions, quiz with answers:

1. Who wrote the 1954 Christmas classic White Christmas?

Answer: Irving Berlin

2. Who starred in White Christmas alongside Bing Crosby?

Answer: Danny Kaye, Rosemary Clooney and Vera-Ellen

3. What is the name of the inn that Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney and Vera Ellen stay at in White Christmas?

Answer: The Pine Tree Inn

4. What is the name of the family restaurant that Bob and Phil open in White Christmas?

Answer: The Meadowbrook Inn

5. Who directed White Christmas?

Answer: Michael Curtiz

6. What is the name of the song that Bing Crosby performs in White Christmas?

Answer: “White Christmas”

7. What is the name of the general that Bing Crosby and Danny Kaye perform for in White Christmas?

Answer: General Waverly

8. What is the name of the former showgirls that join Bob and Phil in White Christmas?

Answer: Judy and Betty

9. Who plays the role of Betty in White Christmas?

Answer: Bess Flowers

10. What is the name of the ski resort in White Christmas?

Answer: PineTree Ski Resort

christmas-movie-trivia

Black Christmas trivia

Here is a list of Black christmas trivia with answers:

1. What year was the original Black Christmas released?

Answer: 1974

2. Who directed the original Black Christmas?

Answer: Bob Clark

3. Who wrote the screenplay for Black Christmas?

Answer: Roy Moore

4. What is the name of the sorority house in Black Christmas?

Answer: Pi Kappa Sigma

5. Who plays the role of Jess in the original Black Christmas?

Answer: Olivia Hussey

6. What is the name of the killer in Black Christmas?

Answer: Billy

7. What holiday does the killer in Black Christmas target?

Answer: Christmas

8. Who directed the 2006 remake of Black Christmas?

Answer: Glen Morgan

9. What is the name of the sorority house in the remake of Black Christmas?

Answer: Hawthorne College

10. Who plays the role of Leigh in the 2006 remake of Black Christmas?

Answer: Katie Cassidy

Harry potter Christmas trivia

These are a few Harry potter christmas Trivia:

1. What is the name of the Quidditch match which takes place on Christmas Day in Harry Potter and the Philosopher’s Stone?

Answer: The Quidditch Cup

2. What is the name of the magical holiday feast held in Harry Potter and the Philosopher’s Stone?

Answer: The Yule Ball

3. What is the name of the magical creature that delivers Christmas presents in Harry Potter and the Philosopher’s Stone?

Answer: The Acromantula

4. What is the name of the magical tree which decorates Hogwarts for Christmas in Harry Potter and the Philosopher’s Stone?

Answer: The Whomping Willow

5. What is the name of the magical snowman that Hermione creates in Harry Potter and the Philosopher’s Stone?

Answer: Snowy

6. What is the name of the magical wizard chess set that Harry plays in Harry Potter and the Philosopher’s Stone?

Answer: The Philosopher’s Stone

7. What is the name of the magical creature that helps Harry Potter battle Voldemort in Harry Potter and the Philosopher’s Stone?

Answer: The Phoenix

8. What is the name of the magical flying car that Harry and Ron use in Harry Potter and the Philosopher’s Stone?

Answer: The Ford Anglia

9. What is the name of the magical game of hide and seek that Harry plays in Harry Potter and the Philosopher’s Stone?

Answer: Wizard’s Chess

10. What is the name of the magical creature that helps Harry Potter battle Voldemort in Harry Potter and the Philosopher’s Stone?

Answer: The Basilisk

close

Your guide for Christmas celebrations!

Sign up to receive your exclusive guide and ideas to celebrate Christmas holidays.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

This page may uses affiliate links. When you click an affiliate link, we get a small compensation at no cost to you. See Our affiliate policy for more info.
Photo of author
Author
Naveen Bommakanti

Naveen is Experienced Psychology and philosophy Writer, self-help and relationship Coach and thought influencer. He has 7 years of experience in Personal development industry.

Naveen’s expertise as a self-help and relationship Coach has been highlighted through his articles in medium and substack to name a few.

To be updated with Naveen's work, connect with him by following his social media accounts.

Leave a Comment